Logo, bir şirketin kimliğini yansıtan önemli görsel öğedir. Logo tasarımı, markaların kişiler tarafından akılda kalmasını ve algılanmasını sağlar. Bu bakımdan logo bir şirketin kurumsallığına, vizyonuna uygun tasarlanmalı. Ayrıca, şirketin hitap etmek istediği hedef kitleye, marka ve şirketin ilk izlenimini bıraktığı etkili bir tanıtım aracıdır.
Profesyonel düzeyde tasarlanmış logo, insanların aklında etkileyici bir imaj bırakmalı. Böylece logoyu herhangi bir yerde gören müşteri, markayı hatırlar.
Logo gözü yormadan, karmaşık bir tasarım içine girmeden sade ve anlaşılır biçimde olmalıdır. Fazla karmaşık karakterler ve şekillerden oluşmamalı, aksine kolay okunabilir olmalı. Çünkü ilk bakışta kolay algılanabilir ve ayırt edici olmalı.
Logo bir şirketin imzası olarak tanımlanabilir; çünkü şirketin yaptığı her iş bundan sonra o logo ile anılacaktır. Şirket kimliği üstlendiği için, ne kadar iyi bir logonuz varsa o kadar iyi bir imaj ve görüntünüz var demektir.
Logo tasarımında dikkat edilmesi gereken detaylar şunlar:
Özgünlük
Tasarım yaparken en dikkat edilmesi gereken ayrıntıdır. Logo, temsil ettiği şirketi/markayı ve sektörü iyi anlatmalı. Her sektörün kendiyle bütünleşmiş renk ve sembolleri vardır. O yüzden tasarlanan logonun rakiplerin logosunu çağrıştırmaması gerekir.
Sadelik
Her şeyden önce logo sade olmalı. Karmaşık, kalabalık ve düzensiz logo tasarımları dikkat çekmez, aksine daha çok dikkat dağıtır.
Renk
Fazla renk kullanılan logolar algıyı karıştırdığı için akılda kalmayı zorlaştırır. Az renklerin kullanılması maliyeti düşüreceğinden de avantaj sağlar. Logolarda en fazla 2 ya da 3 renk kullanılmalı.
Yazı karakterleri (Tipografi)
Logo hazırlarken farklı yazı karakterleri ve stilleri kullanılabilir. Ancak hem yazı dengesi, hem harf stili şirketin ya da markanın hizmet ettiği sektöre uygun değilse kötü etkiler yaratabilir.
İyi bir logonun özellikleri:
Sade, anlaşılır ve hatırlanabilir olmalı.
Ayrıntıları kaybolmamalı.
Özgün olmalı ve başka kurumları çağrıştırmamalı.
Firmanın bütün özelliklerini yansıtmalı.
Akılda kalıcı olmalı.
Kültürel özellikleri yansıtacak renkler ve anlamlar kullanılmalı.
Markanın özellikleri göz önünde olmalı.
Logo Çeşitleri:
San Serif Stili Logolar: Derli toplu, keskin hatlı olan bu tarzda amaç güçlü bir ifade yakalamaktır.
Tek Karakterden Oluşanlar: Modern fikir ve işaretlerin olduğu logolar.
Çok Karakterden Oluşanlar: Birden fazla tipografik karakterden oluşur.
Kombinasyon Tipi: Harflerin gölgeler ve deforme edilmiş karakterler, el çizimlerinin bilgisayarda bir araya getirilip manipüle edilmesi ile yapılır.
Geleneksel Olmayan: Eski tarz ve yeni tarzın bütünü olanlar.
Yeni Tipografik Formlar: Mevcut fontların üstünde sınırsız oynama imkanı sağlayan sistem.
Kaligrafik: Süslü çizgiler, el yazımları ve çizimleri ile oluşturulanlar.
Karmaşık Formdakiler: Kelime, obje ve sembollerin bir arada olduğu logolar.
Numaralardan Oluşanlar: Sadece rakamlar kullanılarak yapılanlar.